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オール八丈で産業を盛り上げていきたい
I want to enliven the industry in all Hachijo

大沢竜児(大竜ファーム代表)
Ryuji Oosawa (Dairyuu Farm Representative)

  • 安全な国産菌床のみを厳選

     私のシイタケ栽培の道のりは、趣味で始めたクワガタのブリードからスタートしました。クワガタの幼虫を飼育するにあたって食用キノコ(ヒラタケ類)の菌を植え込んだ菌床ブロックを使用するのですが、幼虫の育成過程でヒラタケがよく育つのを見て、八丈島はキノコの生産に適しているのではないかと考えたのです。
     中国からの生シイタケの輸入量は残留農薬の問題などで激減したままですが、菌床の輸入量は減っていません。成分や添加物などが明らかではない中国産菌床を輸入し、国内で生産販売している農家も多いなか、私は菌床の原材料にもこだわり、八丈島での生産に適したシイタケ菌を探し始めました。そして、国産のウッドチップを使用し、厳選した国産しいたけ菌を植え付けた群馬県のメーカーの菌床ブロックにたどり着きました。有害菌に対して薬剤防除は行わず、滅菌釜にて蒸気加熱し、滅菌処理を施した安全なものです。輸入菌床と違い、日本の菌床は、放射性セシウムや重金属、化学物質、雑菌が混ざっていないかを確認する検査が行われています。

    八丈島の自然の恵みが味わいに

     シイタケの菌床栽培は、同じ菌床を使っても生産する地域で味や形、食感や水分量などが変わってきます。八丈島で生産されると、温暖な気候風土と潮風、空気中の強い塩分、高い湿度、豊富に湧き出るおいしい水など、八丈島特有の味に育ちます。味がまろやかでクセもなく、肉厚で柔らか、ジューシーな味わいです。菌床を作っている群馬の工場でもシイタケを作っていますが、そこのシイタケとは味も形も驚くほど違います。
     完全無農薬なので、エグ味や臭みもありません。小さなお子さんからお年寄りまで、どなたにでも安心して食べていただけます。島内のスーパーで販売されているほか、ホテルなどの宿泊施設や子どもたちの給食としても利用していただいています。柔らかい軸まで食べられるため、「普通に売られている他のシイタケとは違う」と、一度食べてくださった多くの方にリピーターになっていただけることが自慢です。
     シイタケはビタミンやミネラル類、繊維質が豊富で栄養価が高く、野菜では取れにくいとされる善玉コレステロールが摂取できます。健康増進に役立ちますので、皆さんに召し上がっていただき、末長く元気でいていただければと思います。

    うみかぜ椎茸のお勧めの食べ方

     形が丸く、肉厚で軸が太いのがいいシイタケです。定番の網焼きで醤油をたらしてシンプルに食べていただくのが一番ですが、チーズをのせて焼いたシイタケステーキや、ひき肉を詰めてフライや天ぷらにした肉詰め、煮物もお勧めです。
     シイタケ独特の香りが控えめなので、シイタケが苦手な方にも食べられると好評です。カレーやシチューなど和食以外との組み合わせにも向いています。ピザやパスタ、サラダなどにマッシュルームのように使え、アレンジレシピを楽しめます。
     無農薬なので冷蔵庫で20日ほど保存できますし、量が多い場合は洗わずにカットし、保存袋で冷凍してください。調理の際には冷凍のまま使っていただけば、ひと月ほどおいしくいただけます。

    新産業を生み出し、未来に継いでいく

     第2工場が完成し、工場は現在ふたつです。コンスタントに安定供給できるよう、菌床を浸水するタイミングやサイクル、温度・湿度管理など、工場長と試行錯誤しています。工場長によると、「シイタケが思うように生えず、心が折れることもありました。でも、『まだ1年目だから仕方がないよ。大丈夫、大丈夫』と社長はいつもポジティブで、励まされました」とのことです(笑)。
     八丈島は別名を情島というくらい、島外から来る方を温かく迎え入れる観光地ですが、8000人ほどの小さな島全体で魅力を高めていかなければ、過疎化が進むこの地に人を呼ぶことはできません。有名な特産品であるくさやや焼酎に加え、新たな食べ物を島外にどんどんアピールしていきたいですね。将来的には、シイタケだけではなく八丈島の他の農作物も一緒に味わえるバーベキュー施設を作って盛り上げていきたいと考えています。
     漁協・農協などがそれぞれの垣根を超えて、縦割りではなく横割りでオール八丈として手を携え、個人の売り上げだけではなく、第1次産業から第6次産業まで一貫して八丈島全体の売り上げを高めていければいいなと思います。
     八丈島でのシイタケの菌床栽培農家は私が初めてですが、新特産品になるよう、愛情込めて生産します。新産業として未来に継いでいき、八丈島の発展と雇用の創出を目指します。

  • Carefully select only safe domestic fungus beds

    My path to shiitake cultivation started from the stag breed breed that I started with my hobbies. We use fungus bed block which we planted fungus of edible mushroom (oyster mushroom) in breeding of stag beetle larva, but we see that oyster mushroom grows well during larva breeding process, Hachijojima is suitable for mushroom production I thought that it might be.
    Although the import volume of raw shiitake from China has been sharply reduced due to the problem of pesticide residue, etc., the import volume of fungus bed has not decreased. While many farmers are importing and producing domestically grown fungal beds where the ingredients and additives are not clear, and producing and selling them domestically, I also stick to the raw materials of the fungal beds and look for shiitake fungi suitable for production on Hachijojima started. Then, using domestic wood chips, we arrived at the fungus bed block of a manufacturer in Gunma Prefecture, which was planted with carefully selected domestic shiitake fungi. There is no chemical control against harmful bacteria, and it is a safe one that has been steam-heated and sterilized in a sterilization pot. Unlike imported bacteria beds, Japanese bacteria beds are tested to make sure that radioactive cesium, heavy metals, chemicals, and germs are not mixed.

    Blessing of Nature in Hachijojima is the taste

    In mushroom bed cultivation of shiitake mushroom, taste, shape, texture and water content change in the area where it is produced even if the same fungus bed is used. Produced in Hachijojima, it produces a taste unique to Hachijojima, such as warm climate and sea breeze, strong salt in the air, high humidity, and plenty of delicious water. The taste is mellow and without peculiarity, it is thick, soft and juicy. Shiitake is also made at Gunma's factory, which is making a fungus bed, but its taste and shape are surprisingly different from those of shiitake.
    It is completely pesticide-free, so there is no Bitter taste or smell. You can eat with confidence from small children to elderly people. In addition to being sold at supermarkets on the island, it is also used as accommodation for hotels and other children and for children. Because it is possible to eat even the soft axis, it is proud that many people who ate once become repeaters, saying it is different from other shiitake mushrooms that are usually sold.
    Shiitake is rich in vitamins and minerals, high in fiber and nutritious, and can take good cholesterol, which is said to be difficult to take with vegetables. As it helps to improve health, I hope everyone will be happy and have been fine for a long time.

    Recommended ways to eat Umikaze Shiitake

    It is a nice shiitake that its shape is round, thick and its axis is thick. It is best to have soy sauce and simply eat soy sauce in a standard grill, but it is also recommended to use shiitake steak baked with cheese and stuffed with minced meat and stuffed with fry or tempura, and simmered.
    Since the unique aroma of shiitake is modest, it is popular if you can eat it even if you are not good at shiitake. It is also suitable for combinations with non-Japanese food such as curry and stew. It can be used as a mushroom for pizza, pasta, salad, etc., and you can enjoy arrange recipes.
    It can be stored in the refrigerator for about 20 days because it is pesticide-free, and if the amount is large, cut it without washing and freeze it in a storage bag. If you use it frozen when cooking, it will be delicious for about a month.

    Create a new industry and take over in the future

    The second plant has been completed, and there are currently two plants. In order to be able to supply stably to a constant, it is trial and error with the plant manager, such as the timing and cycle of flooding the fungus bed, temperature and humidity control. According to the factory manager, "The shiitake did not grow as I thought, sometimes my heart broke. "Laughs".
    Hachijojima is a tourist destination that warmly welcomes people coming from the outside of the island as it is called Aijima, but if you do not enhance the attraction on a whole island of about 8,000 people, calling people to this land where depopulation is advancing can not. In addition to famous specialty products such as Kashiya and shochu, I would like to promote new food more and more off the island. In the future, we would like to create a barbecue facility where not only Shiitake but also other crops on Hachijojima can be tasted together.
    Fishery cooperatives and agricultural cooperatives cross their borders, and hold hands as all Hachijo instead of dividing vertically, not only sales of individuals but also sales of Hachijo Island as a whole from primary industry to sixth industry I think it would be good if
    I am the first floor grower of shiitake mushroom on Hachijojima, but I will produce it lovingly to become a new specialty. We will continue to the future as a new industry and aim to develop Hachijojima and create employment.

大竜ファームの商品はこちらから / Click here for Dairyuu Farm


Another World

ご家族でシイタケ狩りへ!

事前にご予約いただければ、工場見学(無料)や、収穫体験(有料)が楽しめます。ご自身で収穫されたシイタケを袋詰めし、お持ち帰りいただけます。

また、自家繁殖しているクワガタブリードルームの見学はお子さま方に大人気です。96ミリのクワガタから始めたブリードですが、おいしい菌床で健やかに育つクワガタは毎年親のサイズを超えて4年目、看板血統104.4ミリの「スマトラオオヒラタ」や115ミリの「フローレスギラファノコギリ」など、いずれもギネス級の大きさです。

ゆくゆくは誰もがシイタケ狩りを楽しめる観光施設を備え、観光ルートとして体制を整えて、観光名所が少ない八丈島の発展の役に立ちたいと思っています。いまはまだ趣味の段階のクワガタの繁殖にも力を入れ、展示販売ができるようにしたいと考えています。

Go to shiitake hunting with your family!

If you make a reservation in advance, you can enjoy plant tours (free) and harvesting experiences (charged). You can pack your own shiitake mushrooms and take them home.

In addition, it is very popular with children to visit the self-replicating kwaga tablead room. It is a breed that started from the 96 mm stag, but the stag grows well with a delicious fungus bed every year, beyond the size of the parent, and for the fourth year with a 104.4 mm signboard “Sumatra Ohirata” and 115 mm “Flores girafa saw” etc. , Both are the size of the Guinness class.

In the end we have a tourist facility where everyone can enjoy shiitake hunting, and we want to put in place a tourist route and help develop the Hachijojima island with few tourist attractions. I'm still focusing on breeding of stag beetles at the stage of my hobbies, and want to be able to sell them on display.

Outline

大竜ファーム Dairyuu Farm
所在地:東京都八丈島八丈町中之郷
従業員:2 名
主な商品:うみかぜ椎茸、海風キクラゲ(無農薬・無化学肥料)
Address: Nakanogo in Hachijojima Hachijo-cho, Tokyo
Personnel:2 person
Main products: Umikaze Shiitake, Umikaze Jew's‐ear (Chemical-free, chemical-free fertilizer)