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目標は岡山をリードする農業生産法人へと導くこと / The goal is to lead Okayama's leading agricultural production corporation

林賢治(有限会社吉備路オーガニックワーク 代表取締役)
 Kenji Hayashi (Kibiji Organic Work CEO)

      • 岡山をリードする農業生産法人へ

         ホームセンターとペット事業を展開する小売業の会社でサラリーマンを20年間やりました。上場をきっかけに、「この辺でお暇して意味のあることがしたい」と、農業と関わりだしたんです。退職し、岡山県の観光農園で3年ほど農業の修行をしました。その後、野菜の直売を3年ぐらいやり、大手の観光農園で2年ぐらいお世話になったとき、縁あって吉備路オーガニックワークの代表をやらせていただくことになりました。会社自体は平成10年スタートですが、私自身は3年前からです。
         創始者の香西達夫さんのにんじんは全国的にブランド力があって、直売をやっていたときも知名度が高かったんです。香西さんが病気で会社の雲行きが怪しいと聞き、このままなくなるのはもったいないと思いました。生産力が不足する時代に突入していくなか、いまある多くの田畑をこれから誰が管理し、活用していくのかと、直売所の運営を通じて疑問に感じていました。だから、野菜を中心とした農業生産法人として、岡山を活性化したいという思いで入らせていただいたのです。
         いま生産部のマネージャーを任せている服部義久くんを中心に、当時は4人ぐらい働いていました。20キロの重さのコンテナを三つ四つ持って畑の端から端まで平気で走って行くスーパーマンの集まりで、人間業ではありませんでした。成長するために体も鍛えないといけない時代になっているとは思いますが、その4人は鍛えすぎでしたね。

        アミノ酸・ミネラル・土壌が鍵

        にんじんの反収は全国平均的に3〜3・5トンといわれますが、ここは当初2・5トンでした。徳島の板野地区のように反収5トンの目標を定め、先行投資で土作りにお金と時間をかけ、3年で3・5トンが見え始めました。収量と同時に、糖度や姿形などの品質向上も図っています。高品質で高栄養価、多収穫を実現するのが目標です。いまは年2作ですが、いいにんじんを作るには年1作のほうがいいだろうと考えています。人間同様、田畑にも休む時期が必要ではないでしょうか。

        土壌分析・施肥設計に基づき、黒マルチや透明マルチを駆使して太陽熱養生処理で土作りをして栽培するBLOF理論の実践を心がけています。手間暇かかるのが有機農業ではなく、栄養価が高く慣行以上に収量が上がり、味も良い、虫にも強い、連作障害も少なくなるというのがBLOF理論の原理原則です。3年で土質が軟らかく変わり、にんじんと一緒にコンクリートのような土が固まって掘り出される状態から、にんじんだけがスポッと抜けるようになり、秀品率も上がりました。

        科学的な分析に感性をプラス

        ここは平坦な地なので、染み込んだ水がスーッと抜けていくよう、20〜30センチほど溝掘をした高畝栽培で排水対策を徹底しています。昔ながらの農業のやり方に科学的な分析などの進化した部分を導入しながら、大事なところを忘れない。ただ分析結果の通りにするのではなく、葉の状態や湿度、土の状態を感じることが、いまの時代に必要な野菜作りの基本、農業の醍醐味だと思います。

        今年のにんじんは糖度が12度ぐらいで、非常に甘いと評判です。去年までは10度ほどで、一般の7〜8度よりは甘かったのですが、今年は特にいい。知識や知恵が蓄積され、経験値を踏まえ、いろいろな作柄に対するアプローチができつつあります。 科学的なことも大事ですが、感性を忘れたらいい野菜はできないと思います。ボタン一つで結果が出る世界にいる人は経過を見ずに判断しますが、同じ言葉でも相手の目つきや頷くタイミングなどで感じる部分があるものです。コミュニケーション能力や人間力、グローバルに物事を見る力が、ますます必要になってくるでしょう。農業にはすごく可能性があるんじゃないかなと思っています。

        一本の柱を三本の矢に

        売上の9割がにんじんです。一本の柱だと怖いから、三本の矢にして栽培期間や収穫時期をずらすことにより、多少リスク分散ができるんじゃないかと思っています。まず、山手地区特産のセロリを引き継ごうと思っています。もう一つはお米です。田んぼが余って耕作放棄地が増えるので、お米の面積を広げていく必要があると考えています。農業をやっている以上は田畑の管理に多少なりとも加担したい。プロの農業集団として磨きをかけながら、第2第3の柱を作りたいと思います。
         地域の人と密着していこうと道縁の販売台で、にんじんを売っています。一反ほど作っているさつまいもは焼き芋にしています。近隣のおばちゃんに、甘いと評判です。圃場の横で直売をするなど、もっと地場の人にアピールできたらいいですね。野菜は鮮度が命ですし、海外進出よりも岡山の人間にまず食べてもらいたいなと思っています。
         農業にはスペシャリストとマネジメントの両方が必要な気がします。良い土作りを深く追求して研究する人と、会社組織を動かしてマネジメントする人間。だから、二通りの人間が雇えるだけの企業にしていかないといけません。野菜を中心とした農業生産法人として誇りを持って皆にアピールできる企業にしたい、農業を通じて社会に貢献したいという当初の思いは、いまも変わりません。

      • To an agricultural production corporation leading Okayama

        I have been a salaryman for 20 years at a retail company with a home improvement and pet business. After the listing, I became involved in agriculture, saying, "I want to spend my time here and do something meaningful." I retired and practiced agriculture for about three years at a tourist farm in Okayama Prefecture. After that, I sold vegetables directly for about 3 years, and when I was taken care of at a major tourist farm for about 2 years, I decided to work as a representative of Kibiji Organic Work. The company itself started in 1998, but I myself started three years ago. 
        The founder, Mr. Tatsuo Konishi, had carrots nationwide and was well known even when he was selling directly. Mr. Konishi heard that he was ill and suspicious about the company's cloud, and I thought it would be wasteful to lose it. As we rushed into a time of lack of production power, I felt doubts over who will manage and utilize many existing fields in the future through the operation of the direct sales office. So, as an agricultural production corporation focusing on vegetables, I entered with the desire to revitalize Okayama.

        At the time, around four people worked, mainly with Yoshihisa Hattori, who leaves the production department manager. It was not a human being, but it was a group of Superman who had three containers with a weight of 20 kg and ran smoothly from one end of the field to the other. I think it is a time when you have to train your body to grow, but the four were too trained.

        Amino acids, minerals and soil are the key

        The average return of carrots is said to be 3 to 3 5 ton, but this was 2.5 to 5 ton initially. As in the Itano area of ​​Tokushima, we set a target of 5 tons for repayment, spent time and money on making soil with up-front investment, and began to see 3.5 tons in 3 years. At the same time as the yield, we are also improving the quality of sugar content and shape. The goal is to achieve high quality, high nutritional value, and high harvest. Now it is two years a year, but I think that one year a year is better to make a good carrot. Like humans, isn't it necessary to have a time to rest in the fields?

        Based on soil analysis and fertilization design, we keep in mind the practice of BLOF theory, which makes soil by solar heat curing treatment and cultivates it by making full use of black mulch and transparent mulch. It is not the organic farming that takes time and labor, but it is the principle principle of BLOF theory that it is high in nutritive value, higher than conventional yield, good in taste, strong against insects, and reduced in continuous crop failure. Since the soil quality has been softened in three years, and concrete-like soil is solidified and excavated with carrots, only carrots have spattered out and the excellent product rate has increased.

        Add sensitivity to scientific analysis

        As this is a flat area, drainage measures are thoroughly taken by high-row mulberry cultivation, which is about 20 to 30 cm deep, so that the infiltrated water slips off. We will not forget the important things while introducing the advanced parts of scientific analysis etc. to the traditional way of farming. Rather than just according to the analysis results, I think that it is the essence of the basics of making vegetables necessary for the present age, agriculture, to feel the condition of leaves, humidity and soil.

        This year's carrot has a sugar content of around 12 degrees, and is very popular. It was about 10 degrees until last year and sweeter than the general 7-8 degrees, but this year is particularly good. Knowledge and wisdom are accumulated, and approaches to various patterns are being made based on experience values. Scientific matters are also important, but I think that you can not have good vegetables if you forget your sensitivity. People in the world where results are achieved with a single button are judged without looking at the progress, but even with the same words, there is a part that feels like the other party's eyes and timing. Communication skills, human resources, and the ability to see things globally will be more and more needed. I think that there is great potential for agriculture.

        One pillar into three arrows

        90% of sales are carrots. I'm afraid that it's a single pillar, so I think that by using three arrows and shifting the cultivation period and harvest time, we can somewhat diversify the risk. First of all, I would like to take over the celery specially made in the Yamate area. Another is rice. We think that it is necessary to increase the area of ​​rice because there are more rice fields and abandoned cultivated land. As long as I am doing agriculture, I want to help the management of the fields. I would like to make the second and third pillars while polishing as a professional agricultural group.
        Carrots are sold at streetside sales stands to keep in touch with local people. The sweet potatoes I have made are baked sweet potatoes. It is reputed to be sweet for a neighbor. It would be nice if you could appeal to more local people, such as selling directly next to the field. Vegetables are important for their freshness, and I would like people in Okayama to eat them first rather than expanding overseas.
        Agriculture needs both specialists and management. One who deeply pursues good soil creation and research, and one who runs and manages a company organization. That's why we need to make a company that only two people can employ. My initial desire to contribute to society through agriculture and to be a company that appeals to everyone with pride as an agricultural production corporation centered on vegetables remains unchanged.

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夢を叶える豊かな里山「くぼ農園」 / 'Kubonouen' is rich village that makes dreams come true

 岡山空港から車で約15分、市街から約40分の御津の里山に、くぼ農園はある。林さんの地元の観光農園を去年から本格的に引き受けたという。広大な土地に柿園やぶどう園、栗園が点在し、アボカドの育成にトライ中だ。桃の栽培も検討中だという。ぶどう狩りや原木栽培のしいたけ狩り、栗拾いやさつまいも掘り、BBQやドラム缶ピザ作りなど年間を通じて楽しめる。95%が岡山県産のマスカット・オブ・アレキサンドリアの温室は700坪。そのテーブルで食べる体験が訪れた人の感動を呼んでいる。「陶芸家や飲食店など、夢を持ったいろいろな職種の人に住んで欲しい」と林さん。田んぼ一枚ごとの花畑、家族連れが山歩きを楽しみ、ハンモックに揺られ、川で沢ガニや魚とりに興じる豊かな里山のシーンを思い描いているという。ベリーAで作るぶどう酒、古民家ホテルなど、地域活性化の発想はとどまることを知らない。「高齢化が進み、田畑の保全が必要な時代に、農業を通じた中山間地の活性化を果たしたいと思っています」

There is a farm in the village of Mitsu in Otsu, about 15 minutes by car from Okayama Airport and about 40 minutes from the city. Mr. Hayashi's local tourism farm was taken on in earnest from last year. A large area is dotted with vineyards, vineyards and chestnut gardens, and we are trying to cultivate avocado. It is said that peach cultivation is also under consideration. We can enjoy grape hunting and shiitake mushroom cultivation of lumber cultivation, digging chestnuts and sweet potatoes, making BBQ and drum cans pizza, etc. all year round. The greenhouse of Muscat of Alexandria, which 95% is from Okayama Prefecture, is 700 tsubo. The experience of eating at the table has impressed the visitors. Mr. Hayashi said, "I want people of various professions with dreams, such as potters and restaurants, to live." Every field of rice fields, the family enjoys a mountain walk, is swayed by a hammock, and imagines a scene of a rich satoyama that acts like a swamp crab or fish at the river. The idea of ​​regional revitalization, such as wine made with Berry A and old-fashioned house hotel, does not know to stay. "I'm hoping to revitalize the hilly and mountainous areas through agriculture when the aging of the population makes it necessary to preserve the fields."

Outline

 吉備路オーガニックワーク KIBIJI Oganic Work
総社農園(本社) :岡山県総社市秦2653-3
人員:15名
主な生産物:にんじん
Soja Farm (Head office): 2653-3 Soja City, Okayama Prefecture
Personnel: 15 people
Main products: carrot