吉備路オーガニックワーク

吉備路オーガニックワーク

【山形県/Yamagata】

有限会社吉備路オーガニックワーク 林賢治さん
Kibiji Organic Work / Kenji Hayashi


  • 目標は岡山をリードする農業生産法人へと導くこと


    岡山をリードする農業生産法人へ

     創始者の香西達夫さんのにんじんは全国的にブランド力があって、直売をやっていたときも知名度が高かったんです。香西さんが病気で会社の雲行きが怪しいと聞き、このままなくなるのはもったいないと思いました。生産力が不足する時代に突入していくなか、いまある多くの田畑をこれから誰が管理し、活用していくのかと、直売所の運営を通じて疑問に感じていました。だから、野菜を中心とした農業生産法人として、岡山を活性化したいという思いで入らせていただいたのです。
     いま生産部のマネージャーを任せている服部義久くんを中心に、当時は4人ぐらい働いていました。20キロの重さのコンテナを三つ四つ持って畑の端から端まで平気で走って行くスーパーマンの集まりで、人間業ではありませんでした。成長するために体も鍛えないといけない時代になっているとは思いますが、その4人は鍛えすぎでしたね。

    アミノ酸・ミネラル・土壌が鍵

     にんじんの反収は全国平均的に3〜3・5トンといわれますが、ここは当初2・5トンでした。徳島の板野地区のように反収5トンの目標を定め、先行投資で土作りにお金と時間をかけ、3年で3・5トンが見え始めました。収量と同時に、糖度や姿形などの品質向上も図っています。高品質で高栄養価、多収穫を実現するのが目標です。いまは年2作ですが、いいにんじんを作るには年1作のほうがいいだろうと考えています。人間同様、田畑にも休む時期が必要ではないでしょうか。
     土壌分析・施肥設計に基づき、黒マルチや透明マルチを駆使して太陽熱養生処理で土作りをして栽培するBLOF理論の実践を心がけています。手間暇かかるのが有機農業ではなく、栄養価が高く慣行以上に収量が上がり、味も良い、虫にも強い、連作障害も少なくなるというのがBLOF理論の原理原則です。3年で土質が軟らかく変わり、にんじんと一緒にコンクリートのような土が固まって掘り出される状態から、にんじんだけがスポッと抜けるようになり、秀品率も上がりました。

    科学的な分析に感性をプラス

     

    ここは平坦な地なので、染み込んだ水がスーッと抜けていくよう、20〜30センチほど溝掘をした高畝栽培で排水対策を徹底しています。昔ながらの農業のやり方に科学的な分析などの進化した部分を導入しながら、大事なところを忘れない。ただ分析結果の通りにするのではなく、葉の状態や湿度、土の状態を感じることが、いまの時代に必要な野菜作りの基本、農業の醍醐味だと思います。
     今年のにんじんは糖度が12度ぐらいで、非常に甘いと評判です。去年までは10度ほどで、一般の7〜8度よりは甘かったのですが、今年は特にいい。知識や知恵が蓄積され、経験値を踏まえ、いろいろな作柄に対するアプローチができつつあります。 科学的なことも大事ですが、感性を忘れたらいい野菜はできないと思います。ボタン一つで結果が出る世界にいる人は経過を見ずに判断しますが、同じ言葉でも相手の目つきや頷くタイミングなどで感じる部分があるものです。コミュニケーション能力や人間力、グローバルに物事を見る力が、ますます必要になってくるでしょう。農業にはすごく可能性があるんじゃないかなと思っています。

    一本の柱を三本の矢に

     売上の9割がにんじんです。一本の柱だと怖いから、三本の矢にして栽培期間や収穫時期をずらすことにより、多少リスク分散ができるんじゃないかと思っています。まず、山手地区特産のセロリを引き継ごうと思っています。もう一つはお米です。田んぼが余って耕作放棄地が増えるので、お米の面積を広げていく必要があると考えています。農業をやっている以上は田畑の管理に多少なりとも加担したい。プロの農業集団として磨きをかけながら、第2第3の柱を作りたいと思います。
     地域の人と密着していこうと道縁の販売台で、にんじんを売っています。一反ほど作っているさつまいもは焼き芋にしています。近隣のおばちゃんに、甘いと評判です。圃場の横で直売をするなど、もっと地場の人にアピールできたらいいですね。野菜は鮮度が命ですし、海外進出よりも岡山の人間にまず食べてもらいたいなと思っています。
     農業にはスペシャリストとマネジメントの両方が必要な気がします。良い土作りを深く追求して研究する人と、会社組織を動かしてマネジメントする人間。だから、二通りの人間が雇えるだけの企業にしていかないといけません。野菜を中心とした農業生産法人として誇りを持って皆にアピールできる企業にしたい、農業を通じて社会に貢献したいという当初の思いは、いまも変わりません。


  • The goal is to lead Okayama's leading agricultural production corporation


    Become Okayama's leading agricultural production corporation

    The founder, Tatsuo Konishi's carrots, has a strong brand throughout the country and was well known even when selling direct. I heard that Mr. Kosai was sick and my company's cloud was suspicious, and I thought it would be a waste to go away. As we entered the era of a lack of production, I was wondering who would manage and utilize many of the existing fields through the operation of a direct sales place. Therefore, as an agricultural production corporation centered on vegetables, I came in with the desire to revitalize Okayama.
    At the time, about four people were working, led by Yoshihisa Hattori, the manager of the production department. It was a group of Supermans with three or four containers weighing 20 kg and running smoothly from one end of the field to the other. I think we are in an age where we need to train our bodies to grow, but those four were too trained.


    Amino acids, minerals and soil are the keys

    The average return of carrots is said to be 3 to 3.5 tons nationwide, but this was 2.5 tons at first. As with the Itano district in Tokushima, we set a target of 5 tons in anti-return, and we spent a lot of time and money on soil making with upfront investment, and in 3 years, we saw 3.5 tons. At the same time as the yield, we are also improving the quality such as sugar content and shape. The goal is to achieve high quality, high nutritional value, and high yield. Currently it is 2 works a year, but I think that a yearly work would be better to make a good carrot. Doesn't it need time to rest in the fields as well as humans?
    Based on the soil analysis and fertilization design, we try to practice the BLOF theory of cultivating and growing soil by solar curing treatment using black mulch and transparent mulch. The basic principle of BLOF theory is that organic farming takes time and effort, but nutrients are high, yields are higher than conventional practices, good taste, strong against insects, and fewer obstacles to continuous cropping. In three years, the soil changed softly, and from the state where concrete-like soil was hardened and excavated together with carrots, only carrots came through quickly and the rate of excellence increased.

    Add sensitivity to scientific analysis

     

    Since this is a flat land, drainage measures are thoroughly implemented by high ridge cultivation with a trench of about 20 to 30 cm so that the soaked water can escape smoothly. Don't forget the important thing, introducing advanced parts of traditional farming practices such as scientific analysis. Instead of following the results of the analysis, feeling the condition of the leaves, humidity and soil is the basic pleasure of agriculture, the fundamental pleasure of agriculture needed in the present age.
    This year's carrots have a sugar content of about 12 and are reputed to be very sweet. Until last year it was about 10 degrees, which was sweeter than the general 7-8 degrees, but this year is especially good. Knowledge and wisdom are accumulated, and approaches to various designs are being made based on experience. Scientific matters are important, but if you forget your sensibilities, you won't be able to produce vegetables. People in a world where one button produces a result judge without observing the progress, but there are parts where the same words are felt by the opponent's eyes and timing of nodding. Communication skills, human skills, and the ability to see things globally will become increasingly necessary. I think agriculture has great potential.

    One pillar into three arrows

    90% of sales are carrots. I'm afraid that it is a single pillar, so I think that by using three arrows and shifting the cultivation period and harvest time, it is possible to somewhat diversify the risk. First of all, I would like to take over the celery specially made in the Yamate area. Another is rice. We think that it is necessary to increase the area of ​​rice because abandoned cultivated land increases due to the remaining rice fields. As long as I am agriculture, I want to help the management of the fields. I would like to make the second and third pillars while polishing as a professional agricultural group.
    Carrots are sold at streetside sales stands to keep in touch with local people. The sweet potatoes I have made are baked sweet potatoes. It is reputed to be sweet to a neighbor lady. It would be nice if you could appeal to more local people, such as selling directly next to the field. Vegetables are important for their freshness, and I would like people from Okayama to eat them first rather than expanding overseas.
    Agriculture needs both specialists and management. A person who deeply pursues and researches the creation of good soil, and a person who runs and manages a company organization. That's why we need to make a company that only two people can employ. The initial desire to contribute to society through agriculture and to be a company that can appeal to everyone with pride as an agricultural production corporation centered on vegetables remains unchanged.

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Side story

夢を叶える豊かな里山「くぼ農園」
'Kubonouen' is rich village that makes dreams come true

 岡山空港から車で約15分、市街から約40分の御津の里山に、くぼ農園はある。林さんの地元の観光農園を去年から本格的に引き受けたという。広大な土地に柿園やぶどう園、栗園が点在し、アボカドの育成にトライ中だ。桃の栽培も検討中だという。ぶどう狩りや原木栽培のしいたけ狩り、栗拾いやさつまいも掘り、BBQやドラム缶ピザ作りなど年間を通じて楽しめる。95%が岡山県産のマスカット・オブ・アレキサンドリアの温室は700坪。そのテーブルで食べる体験が訪れた人の感動を呼んでいる。「陶芸家や飲食店など、夢を持ったいろいろな職種の人に住んで欲しい」と林さん。田んぼ一枚ごとの花畑、家族連れが山歩きを楽しみ、ハンモックに揺られ、川で沢ガニや魚とりに興じる豊かな里山のシーンを思い描いているという。ベリーAで作るぶどう酒、古民家ホテルなど、地域活性化の発想はとどまることを知らない。「高齢化が進み、田畑の保全が必要な時代に、農業を通じた中山間地の活性化を果たしたいと思っています」

There is a farm in the village of Mitsu in Otsu, about 15 minutes by car from Okayama Airport and about 40 minutes from the city. Mr. Hayashi's local tourism farm was taken on in earnest from last year. A large area is dotted with vineyards, vineyards and chestnut gardens, and we are trying to cultivate avocado. It is said that peach cultivation is also under consideration. We can enjoy grape hunting and shiitake mushroom cultivation of lumber cultivation, digging chestnuts and sweet potatoes, making BBQ and drum cans pizza, etc. all year round. The greenhouse of Muscat of Alexandria, which 95% is from Okayama Prefecture, is 700 tsubo. The experience of eating at the table has impressed the visitors. Mr. Hayashi said, "I want people of various professions with dreams, such as potters and restaurants, to live." Every field of rice fields, the family enjoys a mountain walk, is swayed by a hammock, and imagines a scene of a rich satoyama that acts like a swamp crab or fish at the river. The idea of ​​regional revitalization, such as wine made with Berry A and old-fashioned house hotel, does not know to stay. "I'm hoping to revitalize the hilly and mountainous areas through agriculture when the aging of the population makes it necessary to preserve the fields."

Information

 吉備路オーガニックワーク KIBIJI Oganic Work
総社農園(本社) :岡山県総社市秦2653-3
人員:15名
主な生産物:にんじん
Soja Farm (Head office): 2653-3 Soja City, Okayama Prefecture
Personnel: 15 people
Main products: carrot


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