オネストフードは5,000円以上で送料無料! Free shipping on Honest Food for over ¥5,000 !

オネストフードについて / About Honest food




オネストフード。それは生産者と私たちの信頼から生まれます。

 公的な農産物の認証は世界各国で定められています。日本では農林水産省が認定を行う「有機JAS認証」が日本の有機農業(欧米のオーガニック認定と同等基準)のほか、MOA自然農法文化事業団の「自然農法」があり、これらは厳しいレベルで農薬・肥料、除草剤や資材に対する制約や栽培記録簿作成義務があります。また、各県が独自に農薬や化学肥料の制限をかけた「特別栽培」や「エコファーム」があります。これらの認証は生産者ではない第三者がその基準や規約を守っているかなどの検査が定期的に行われます。
 日本では有機JAS認証なく、有機栽培やオーガニックなどの言葉を使用することは基本的には法律違反になります。しかし、認定を必要とせず自身の信念で非常に難易度の高い農法を行っている生産者もたくさんいます。さらに昨今では、オリンピック選手への食材提供の条件としてG-GAP(グローバルギャップ)という認証や、加工の現場ではHACCP(ハサップ)が必要になるという動きがあり、生産者への縛りがきつくなることが予想されます。それらの基準はすべて「食の安心・安全」のための規格です。

 しかし、生産者は危険な農薬や化学肥料を使って育てた野菜を、友だちに食べてもらいたいと思うでしょうか? 私たちは友だちが一生懸命育てた野菜を「安全じゃない」と思うでしょうか?世の中には誰がどう作って、どういう流通で、どんな加工をしたのかわからない商品で溢れています。だから認定や規定が必要なのです。しかし、信頼できる友人が作った生産物であれば、認証を気にする必要はないと思います。「作る」努力や思い・夢などを正直に伝え、私たちはそれを信じる、共感する。売る責任と買う責任を「正直」に結ぶ。それがオネストフードです。これから私たちが本当に必要なものは、生産者と生活者のお互いの信用と尊敬なのではないかと思います。


Honest food. It comes from the producers and our trust.

Public agricultural product certification is established in countries around the world. In Japan, the “Organic JAS Certification” certified by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries includes organic farming in Japan (equivalent to the organic certification in Europe and the United States) and “Natural Farming” from the MOA Natural Farming Culture Corporation. There are restrictions on agricultural chemicals, fertilizers, herbicides and materials, and a duty to create a cultivation record book. In addition, there are “special cultivation” and “eco farm” where each prefecture has its own restrictions on pesticides and chemical fertilizers. These certifications are regularly inspected by third parties who are not producers to ensure that they comply with the standards and regulations.
In Japan, without using organic JAS certification, it is basically against the law to use words such as organic cultivation and organic. However, many producers do not require certification and do very difficult farming practices with their own convictions. Furthermore, recently, there is a movement that certification as G-GAP (global gap) is required as a condition for food provision to Olympic athletes, and HACCP (Hasap) is required at the processing site, making it hard to bind producers. Is expected. Those standards are all standards for "food safety and security".

But do producers want their friends to eat vegetables grown with dangerous pesticides and fertilizers? Do we think of the vegetables that our friends brought up as hard as "not safe"? In the world, it is full of products that do not know who made or how, and what kind of distribution and processing. So you need certification and regulations. However, if it is a product made by a credible friend, I do not need to worry about certification. Honestly communicate your efforts, thoughts, dreams, etc., and we believe and empathize with it. Be honest about selling and buying. That is the honest food. I think what we really need from now on is the mutual trust and respect of producers and consumers.