一般社団法人自然食ねっと

  • HONEST FOOD & DESIGNは一般社団法人自然食ねっとと株式会社ナシカが運営しています

     一般社団法人自然食ねっとは有機生産者(有機JAS認証、無農薬無化学肥料、自然栽培)を中心とした生産者のネットワークを中心に構成されています。株式会社ナシカは、私たち一般社団法人自然食ねっとの広報やイベントなどの活動を全面的に支援し、有機農業の継続と拡大をともに目指している会社です。
     戦後、日本では化学合成された肥料と農薬による農産物の大量生産化が主流となり、有機農業を行う生産者は各地で孤立していく状況が続いていました。しかし現在、赤とんぼやミツバチの激減など自然環境が失われていくことへの危機感や食の安全を重視する意識が高まり、有機農業を支援する声が高まっています。しかし、虫や鳥の生息が可能な、農薬や化学肥料を使わない田畑の面積は全国でわずか0.4%に満たない状況が長年続いています。これはイタリアの15%と比較すると極めて低い割合です。(2016年農林水産省調べ。)

     有機農業には、各地域の自然生態系に即した各作物個別の栽培技術が求められます。しかし、全国に点在する自然農法や有機農業の生産者の多くは高齢となり、培われた貴重な技術と土壌が失われようとしています。偉大な先達たちの長年の功績をたたえ、その技術と圃場を後世に残していくことが緊急の課題だと私たちは捉えています。

     また、安心安全な有機食材・オーガニックへの急激な需要の高まりに対しては、有機農業の拡大を迅速に進めていく必要を感じています。これまで自然食ねっと株式会社として活動してきましたが、さらに我々有機農業生産者が互いに協力し、技術や情報の交換と共有を行い、的確な作付計画と圃場拡大を推進する体制の構築を図り、次の世代に継承していくために「一般社団法人 自然食ねっと」を設立しました。

     私たちは、食の安全とふるさとの環境保全を願い、自然生態系が保持される永続可能な本物の農業と作物本来のおいしさを伝えていきたいと思っています。そのひとつの手段として「オネストフード」をキーワードにインターネットでの販売を通じて生産者の思いとともに商品をお届けするサービスがHONEST FOOD & DESIGNです。

     思いを同じくする生産者の方はもちろん、私たち生産者の活動を支えていただける医師・医療団体をはじめ、各種団体や生活者の方々の協力を仰ぎながら進めてまいりたいと思っております。

    一般社団法人 自然食ねっと
    代表理事 石綿 敏久

  • HONEST FOOD & DESIGN is operated by Natural Food Network & Nasica

    The natural diet net consists of a network of producers centered on organic producers (organic JAS certification, chemical free pesticide-free fertilizers, natural cultivation). After the war, mass production of agricultural products by chemically synthesized fertilizers and pesticides became mainstream in Japan, and producers engaged in organic farming continued to be isolated in various places. However, nowadays, there is a growing concern over food safety and a sense of crisis over the loss of the natural environment, such as a drastic decline in red dragonflies and bees, and a growing number of voices supporting organic farming. However, the area of ​​fields where pesticides and chemical fertilizers can be used, which can inhabit insects and birds, has been less than 0.4% nationwide for many years. This is a very low percentage compared to 15% in Italy. (Investigated by the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries 2016.) P>

    Organic farming requires specific cultivation techniques for each crop according to the natural ecosystem in each region. However, many of the producers of natural farming methods and organic farming that are scattered all over the country are old and they are losing their valuable technology and soil. We recognize the great achievements of our great predecessors over the years and leaving the technology and fields for future generations as an urgent task. p>

    We also feel the need to accelerate the expansion of organic farming in response to the rapidly increasing demand for safe and secure organic food products and organic products. Until now, we have been working as a natural food company, but we, organic farming producers, cooperate with each other to exchange and share technology and information, and establish a system to promote appropriate planting plans and field expansion. In order to pass on to the next generation, we established the "Natural Food Network"

    We wish to preserve food safety and the environment of our hometown, and to convey the real taste of sustainable agriculture and crops that preserve natural ecosystems. As one of the means, we decided to deliver products along with the producer's desire through sales on the Internet with the keyword "Honest Food"

    We would like to proceed with the cooperation of various groups and consumers, including doctors and medical groups who can support the activities of producers, as well as those who share the same mindset. I will.

    general incorporated association Natural Foods Network
    Representative Director Toshihisa Ishiwata