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生まれ育った島に骨を埋めたい。能勢賢太郎の志
I want to bury my bone in the island where I was born and raised. The spirit of Kentaro Nose

能勢賢太郎(セーフティフルーツ 代表)
Kentaro Nose (Safety Fruits Representative)

  • 栽培の気候条件が厳しいレモン

    瀬戸内が日本一のレモンの産地なのは気候条件が適しているからです。日本で有数の日照時間を誇る温暖な気候で、降水量が少なく、雪もほほ積もりません。レモンは他の柑橘に比べて寒さに弱く、気温マイナス3度が3時間以上続くと枝の先から枯死していきます。枝にトゲもあるのでキズになりやすく、比較的栽培難度の高い柑橘です。 僕のレモンは、露地の有機栽培のなかではトップクラスのきれいさだといってもらえるんですが、殺虫剤をずっと撒いていないので、生態系のバランスが整っているからだと思います。殺虫剤を撒けば良い虫も悪い虫も殺し、薬に強い虫が生き残り、さらに強い殺虫剤を撒かなければならなくなり、悪循環を招きます。除草剤を撒いた畑には虫がいないから、イノシシは一切入りません。ここはセミの幼虫やミミズなど、いろんな生き物がいる。それらを食べるためにイノシシが土を掘り返し、耕してくれます。柔らかい土は微生物や虫、動物によって作られています。 僕の家は代々の農家ではありません。親父はトラックの運転手で、この島のみかんを運送していました。無農薬や無添加の食材を販売している関西の方から有機栽培の農産物を求められ、親父は大胆なタイプでしたから、自分で取り組むことにしたそうです。放任園なども預かってきたので、生口島と高根島の条件のいい所から悪い所まで散り散りに畑があります。

    生まれ育った島で仕事がしたい

    僕が小学校低学年ぐらいのときですから、親父は30代後半ぐらいでしょうか。有機JASに準拠した天然由来の農薬や肥料のみで柑橘全般を栽培し始めました。素人だったから逆にできたのかもしれません。普通栽培の農家が有機に変わるのは、柑橘王国の島では滅多にない話です。農薬を減らした方がいいとわかっていても、きれいなものを作らないといい値段がもらえないから、家の周りのみかんだけ無農薬という普通栽培の人もいます。 他の農家の子どもたちは冬休みにみかん収穫を手伝うとお駄賃をもらえるのに、うちはもらえなかったので、嫌で仕方がなかったですね。大人になったら絶対農家にならないと思っていました。スーツを着て毎月給料をもらう普通のサラリーマンに憧れたんです。でも、大学生の頃に都会で一人暮らしをして思ったのは、自分が生まれ育った所は水も環境もやっぱり肌に合うということです。 新人営業マンだった社会人2年目に親父と飲んで、「不便だけど理屈抜きでこの島が好きだから、40歳ぐらいになったら戻って仕事したい」と話したら、親父が農家になるきっかけを作った人にすぐ電話してしまい、その会社で勉強させてもらうことになり、2日後には退職願いを出しました。

    おいしいかどうかは天候次第

    有機・無農薬農産物、無添加食品の配達会社で8年ほど働いていたときに、親父の作ったものをお客さんに届けて喜ばれると、親父のやってることってすごかったんたなと感じるようになりました。普通栽培との違いや添加物の何が悪いのかを勉強すればするほどコンビニ弁当を食べることが減り、たまに食べるとお腹をくだして体調が悪くなる。人間の体は食べたものでできているんたなと改めて感じました。 みかんは個性もあるし、やれることはとことん一生懸命やっているけど、結局は味も天候次第。お客さんと直接話して作り手の思いを理解してもらい、対等に意見を言い合える関係を築き上げたいですね。人と人、農村と都市、生産と消費がちゃんと繋がることがすごく大事だと思います。 お客さんと繋がって柑橘栽培をして、この島で生きていくことが僕の仕事というか、生きがいです。メールの問い合わせには電話で対応します。最初は嫌がられますが、友達・親友関係になって正直に向き合いたい。産地偽装などの食品の事件は物と金のやり取りで儲けを重視し、生産と消費が遠すぎるほど起こる気がします。1歳の自分の子が触っても食べても大丈夫なものを一生懸命作るだけでいい。電話は効率が悪いけど、楽しいです。

    どんな人でも働ける会社を目指して

    親父が1町で始めた圃場はいま3町。8年前に戻ってから品種の違うレモンを植えて選抜し、島で一般的なポルトガル産リスボン種とレモン農家でも知っている人がほとんどいないスペイン原産のベルナ種を栽培しています。 5、6年生の苗木のときはおいしくなかったベルナが、翌年たまたま来訪されたパティシェさんと食べたらおいしくて。失敗だと思っていたのに、成木になって味が変わりました。 寒さにも強い気がします。 社会的弱者を全力で助けながら他言も自慢もしない人が身近にいて、20代後半に衝撃を受け、自分の自己中心さを恥ずかしく思いました。「所詮同じ人間だから」というその人の信念が僕の根底にある価値観です。一生懸命な人と運命共同体として柑橘を作って、一緒に生きていきたい。安心して働いてもらいたくて、社会保険や福利厚生を充実させようと昨年、法人化しました。完璧な人間なんていないし、違って当たり前。人間、足るを知ることが大切です。 もうちょっと安泰にできるように基幹産業である、 みかん・レモン・ブラッドオレンジ、さらにベルガモットオレンジをもっと増やしていきたいですね。生産量が増えれば雇える人数も増えます。人の痛みを分かち合い、どんな人でも働ける会社にしたい。困っている人に手を差し仲べられる会社にすることに、僕はやりがいを感じています。

  • Lemons with harsh climatic conditions

    Setouchi is Japan's best lemon producer because of the climatic conditions. It has a warm climate with one of the best sunshine hours in Japan, with low precipitation, and no snow. Lemon is weaker than other citrus fruits, and If temperature minus 3 degrees continues for more than 3 hours, it will die from the tip of the branch. Since there are thorns on the branch, it is easy to get scratched. Lemon is a relatively difficult plant to grow. I can say that my lemon is one of the most beautiful organic outdoor cultivation, but because I haven't been spraying pesticides for a long time, I think that the balance of the ecosystem is in place. If you pest the insecticide, you will kill both good and bad insects, the insects that are resistant to medicine will survive, and you will have to apply a stronger insecticide, causing a vicious circle. Since there are no insects in the field where the herbicide is spread, there is no wild boar. There are various creatures such as cicada larvae and earthworms here. Wild boar digs and cultivates the soil to eat them. Soft soil is made by microorganisms, insects and animals. My house is not a generation farmer. My dad was a truck driver and transported oranges on this island. The person in Kansai, which sells pesticide-free and additive-free ingredients, asked for organically grown agricultural products, and his father was a bold type, so he decided to work on his own. I am entrusted with a field that I do not use. There are good and bad fields on Ikuchijima and Takanejima.

    I want to work on the island where I was born and raised

    Since I was in the lower grades of elementary school, my father was in my late 30s. We started cultivating all citrus fruits using only natural pesticides and fertilizers compliant with organic JAS. It may have been possible to reverse because it was an amateur. Ordinary farms are becoming organic, rarely on the island of the citrus kingdom. Even if we know that it is better to reduce the amount of pesticides, there are some people who do not grow pesticides around the house. Children from other farmers received money to help harvest oranges during the winter holidays.But I didn't get any money and I didn't like it. I thought I would never become a farmer when I grew up. I longed for a regular office worker who wore a suit and got a monthly salary. However, when I was a college student, I thought of living alone in the city, where the place where I was born and raised fits my skin both in water and in the environment. Drinking with my dad in the second year of a business person who was a new salesman, saying, ″ I like this island though it is inconvenient. There is no reason. I want to go back to work when I am about 40 years old '', Dad called the person who created the opportunity for him to become a farmer. I ended up studying at the person's company, and after 2 days, I made a retirement request.

    Whether it is delicious depends on the weather

    When I worked for about 8 years at a delivery company for organic and agrochemical-free agricultural products and additive-free foods,When I was pleased with the product that my father made, I came to feel that my father was doing amazing things. The more I learn about the differences and additives from normal cultivation, the less I need to eat convenience store lunches, and I sometimes feel sick when I eat them. I felt again that the human body is made of food. The mandarin oranges have their own personality, and they do their best to do what they can, but in the end the taste depends on the weather. I would like to build a relationship where I can talk directly with customers to understand the creator's feelings and share opinions equally. I think it is very important that people and people, rural and cities, production and consumption are connected properly. It's my job to connect with customers, grow citrus fruits, and live on this island. Email inquiries are handled by phone. They don't like it at first, but I want to be my best friend and be honest. Food accidents such as fraudulent production occur because the emphasis is on making money through the exchange of goods and money, and I feel that production and consumption are too far away. All you have to do is make something that your 1 year old child can touch and eat. The phone is inefficient but fun.

    Aiming to be a company where anyone can work

    The farm that my father started in 1 hectare is now 3 hectares. After returning eight years ago, I planted and selected lemons of different varieties, and cultivated the Portuguese Lisbon species that are common on the island and the Berna species native to Spain, which few people know about lemon farmers. Berna seeds were not delicious with 5 or 6 year seedlings. However, the following year, it was delicious if I ate with a pastry chef who happened to visit. it changed to a mature tree. I feel strong in the cold. I have a friend who does my best to help socially vulnerable people and does not brag about it. I was shocked in my late 20s and felt embarrassed about my self-centeredness. My underlying values are based on his belief that ″All humans are the same″. I want to grow citrus fruits with people who work hard. and I want to live together them. I want them to work with peace of mind, The company was incorporated last year to enhance social insurance and benefits. There isn't a perfect human being. It is important to know humans and suffice. I would like to increase the core industries of oranges, lemons, blood oranges, and bergamot oranges so that I can get a little more secure. The number of people that can be hired increases as the production volume increases. I want to share a person's pain and make a company where anyone can work. I find it worthwhile to be a company that can get in touch with people in need.

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Another World

シンプルに味わうレモン塩が最高

居酒屋さんもバーテンダーもパティシエもジャム屋さんもお茶屋さんも、能勢さんの畑を見にやってくる。イノシシが耕した大地に草が生え、レモンが木になり、病害虫にあった実や美しいものがサイズも大小混在する状態を見て初めて、一定サイズ以上のものだけ探して収穫する手間や、枝にトゲがあって擦りキズや病気になることなどを理解してもらう。

葉っぱをちぎったバーテンダーが、「レモンモヒートにできる!」と気づいたり、「ベルガモットオイルを作れる」と発想するシェフがいたり。「多様性を発揮していただくためにもプロのお客さん自身に加工してもらいます」と能勢さん。「レモンは見た目勝負で酸っぱければいいから、魚ぼかし肥料をやる必要はないと笑われたんですけど、プロの料理人には、味に奥行きがあると言ってもらえます。安全なものを求める方は、見た目が悪くてもちゃんと買ってくれます。それに甘んじたらいけないので、もっとええもんつくっちゃろうと思いますね」

Lemon salt to taste simply is the best

Barowner, bartender, pastry chef, jam shop and tea shop owner come to see Nose's field. They can see in the field that wild boar plows the field, and the trees bear lemon. Some beautiful, but some damaged by pests. And there are various sizes. It is time and effort to search for and harvest only those of a certain size or more. Help them understand that there are thorns, scratches and illness.

A bartender who tears off a leaf notices that he can make lemon mojito! There is a chef who thinks that he can make bergamot oil. “I want professional customers to process themselves in order to demonstrate diversity,” says Nose. Someone said "If the lemon is beautiful, that's all you need. it ’s not necessary to use fish-blur fertilizer", but professional chefs say that the taste is deep. People who want something safe will buy it even if it looks bad.I dont be satisfied. I want to make better products. "

Outline

セーフティフルーツ Safety fruits
所在地:広島県尾道市瀬戸田町
人員:2名
主な商品:しまなみレモン
Address: Setoda Onomichi-city, Hiroshima Prefecture
Personnel: 2person
Main products: Lemon (Oganic JAS)