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記事: Framer's Yard

Framer's Yard
農業

Framer's Yard

【兵庫県/Hyogo】

ファーマーズヤード 鈴木広史さん
Farmer's Yard / Hiroshi Suzuki


  • 狭く険しい茨の道でも 変わったものを作りたい


    就農当初にトマトが全滅

     就農したのは2011年です。大学4年間、ホームセンターの園芸植物部門でアルバイトをして植物のおもしろさを知り、そこに就職しました。バイヤーとして仕入れや買い付けをして農家さんと知り合い、農業はおもしろいと感じました。必要な修行を積んで農家になろうと造園業や苗屋さんで10年ほど働き、最後の7年間は花屋さんです。
     2006年に結婚したとき、妻は花にも野菜にも全く興味がありませんでした。就農に反対はしませんでしたが、「私を巻き込まないで」と頑なでしたね。体を動かすのが好きな父が建築の仕事を定年になり、母と一緒に手伝ってくれていたのですが、就農の翌年に母に大きな病気が見つかり、代わりに妻が手伝ってくれるようになりました。
     最初は高糖度トマトを露地で作ろうと、苗から作って接ぎ木までして二千株ぐらい順調に育ってきていたのに、ゲリラ豪雨で全滅したんです。夫婦にとってのいきなりの試練に挫折しそうでした。1品目に特化するとリスクがあるので、夢前の地に合う多様な野菜の品種を種から研究しながら栽培していたら、いつのまにか増えて、3反の畑で年間400品種近くの野菜を栽培しています。

    独自路線を確立したい

     何もわからず農業を始めたので、なぜうちの野菜は葉っぱばかり大きくなるのかと不思議でした。大きくするには肥料をたくさんやらなければいけない、肥料をやると虫が出る、虫が出たら薬をかけると本に書いてあります。うちは農薬や化学肥料を使いません。そこで、小さく作ればおもしろいのではないかと考えました。逆転の発想です。
     無農薬・無化学肥料栽培は難しいからやめた方がいいと就農当時に周囲から言われ、逆に険しい道を進みたくなりました。その方が価値が出て、販売にプラスになるだろうと思ったのです。みんなと同じサイズにもできないのだからこそ独自の路線を確立しようと、絶対に譲らないと決めました。
     アブラムシが大量に発生したときには、ちょっと引きました。洗い流しても小さいものは残るし、「薬かけたらおらんようになるんやろうか」と思いました。夏に根菜が1棟まるまるだめになったこともありましたが、それ以降その圃場はよくなり、虫はある程度、落ち着きが見えてきた部分があります。夏野菜のトマトやナスには2粒ぐらい有機肥料をやりますが、ほとんどが無施肥です。

    仲間の思いつきが生んだ野菜ブーケ

     農家は作った野菜を販売していかなくてはいけません。健康志向の高い女性に食べてもらおうと、品種にこだわり、カラフルな野菜を選びました。イタリアやフランスの西洋野菜も作っています。変わったものが好きで、色合いやサイズ感も含め、取引先シェフが驚く野菜の提供を心がけています。
     所属している姫路の若手農家のグループ「農家HANDS」の仲間から、農業イベントで渡す花束の代わりに、「ミニ野菜でブーケを作ってみたら」と思いつきで言われたのが、野菜をブーケにし始めたきっかけです。新しいことに挑戦したい気持ちは常にありますし、自分の作った野菜をきれいに見せられるのは嬉しいので、やってみたら好評でした。華やかな野菜アレンジメントが簡単に作れる教室も、人から提案を受けて始めたものです。
     農業の醍醐味は、自分が選んだ野菜を作れることです。しかも、それを作品にまで仕上げられる。花屋のときには経験できなかったことです。花屋は自分がこれだと思う花を市場で買ってきますが、畑に行ってみて、どれとどれを組み合わせようかというところから始められるのは創作意欲を半端なく刺激させられます。野菜の色や質感など、想像を超えるものがあるので、自分の畑で育てられることがおもしろい。そして、それをまた人に評価していただけることが、すごく魅力的ですね。

    食材とギフトを5対5に

     野菜ブーケやアレンジメントなどのギフト的なものは誕生日や開店祝いなど、特別なときにご要望をいただきます。旬の野菜をテーマに制作し、品目や栄養価、効果、レシピなどを記載した野菜カルテをつけさせていただいています。レストランや旅館、カフェ、個人など、直取引する食材とギフトの割合は7対3ぐらいです。母の日などのイベントにも注力し、まるごと食べられるアート作品の割合を半々ぐらいに高めていきたいです。
     安心安全な野菜をお届けするというのはもちろんですが、お客さまを飽きさせない工夫をしていきたいなと思っています。野菜嫌いで料理が苦手だった妻も、自分で種を蒔き、苗にして収穫する喜びや、お客さまからの「野菜嫌いだったけど、ここの野菜はおいしい」という言葉を聞き、やりがいを感じているようです。妻は3年前に野菜ソムリエの資格も取得し、野菜の魅力や機能性、料理法をお客さまにお伝えしていこうと勉強中です。
     将来の一つのイメージとして、「美味しんぼ」の山岡士郎さんのようになりたい。農家に寄り添う姿勢や絶対に譲れない頑固さなども含め、日本全国でさまざまなことを勉強し、吸収している姿が目標です。農家に限らず、各分野のすごい人から刺激を受け、触発され、思いを共有し、自分や野菜の可能性を引き出していけたら嬉しいですね。


  • I want to make something different even on a narrow and steep road


    Annihilation of tomato at the beginning of farming

    Farming took place in 2011. For four years at university, I worked part-time in the gardening department of the home improvement center to find out about the fun of plants and got a job there. I bought and bought as a buyer and met a farmer, and I felt that farming was interesting. I have been working for 10 years in the gardening business and in the nursery to work as a farmer, and I have been a florist for the last seven years.
    hen married in 2006, my wife had no interest in flowers or vegetables. I did not object to farming, but I was stubborn to "do not get me involved". My father, who likes to move her body, has been working on the construction work and helping me with my mother, but in the next year of working, I found a big sickness for my mother, and instead my wife helped me. became.
    At first, I tried to make tomatoes with high sugar content in the open field, but I made it from seedlings and made a graft and grew about two thousand shares well, but it was wiped out by guerrilla heavy rain. It seemed like a frustration for the couple's sudden trial. There is a risk if you specialize in one item, so if you are cultivating varieties of vegetables that fit the land of the dream from the seeds while cultivating, you will soon increase and grow nearly 400 varieties of vegetables a year in the 3 off fields.

    I want to establish my own route

    I didn't understand anything and started farming, so I wondered why my vegetables grow as leaves. I have to do a lot of fertilizer to grow it, I get a bug when I do it, and I write in the book that I'm going to take medicine if the bug comes out. I do not use pesticides or chemical fertilizers. So I thought it would be interesting if I made it small. It is an idea of ​​reversal.
    It was said from the surroundings at the time of farming that it was better to stop farming because no pesticides and no chemical fertilizers were grown, and on the contrary, I wanted to follow a steep path. I thought it would be worthwhile and would be positive for sales. We decided not to give up absolutely to establish our own route because we can not do the same size as everyone else.
    When a large amount of aphids occurred, I pulled a little. Even if it was washed away, small things would remain, and I thought, "If I put on medicine, I would do it." In summer, there was also a case where a root vegetable was completely damaged, but the field has improved since then, and some insects have seen restlessness to some extent. We use about 2 organic fertilizers for summer vegetables such as tomato and eggplant, but most are fertilized without fertilization.

    Vegetable bouquets created by fellows

    Farmers must sell the vegetables they made. We chose a colorful vegetable, with a focus on varieties, to have it eaten by health conscious women. I also make western vegetables from Italy and France. I like unusual things, and our chefs try to provide amazing vegetables, including color and size.
    A group of young farmers in Himeji who belongs to "Farmhouse HANDS", instead of a bouquet delivered at an agricultural event, "I tried to make a bouquet with mini vegetables" I was told by an idea, it is a bouquet of vegetables It is an opportunity that began to I always want to try new things, and I'm glad I can see the vegetables I have made, so I tried it so much that I tried it. The classroom where a colorful vegetable arrangement can be easily created is also started after receiving suggestions from people.
    The best thing about agriculture is that you can make the vegetables you choose. Moreover, it can be finished to work. It was something I could not experience at the time of the flower shop. Florists buy flowers in the market that they think of this, but going to the field and being able to start with which one and which one will be combined can stimulate the creative spirit without hesitation. There are more than you can imagine, such as the color and texture of vegetables, so it is interesting that you can grow them in your own field. And it is very attractive that people can evaluate it again.

    Ingredients and gifts 5 to 5

    Gift items such as vegetable bouquets and arrangements are requested at special occasions such as birthdays and opening celebration. We produce under the theme of seasonal vegetables and attach a vegetable chart that describes items, nutritional values, effects, recipes, etc. The ratio of food and gifts that are directly dealt with, such as restaurants, inns, cafes, and individuals, is about 7 to 3. I would like to focus on events such as Mother's Day, and increase the proportion of art works that can be eaten in half by half.
    Of course, we want to deliver safe and secure vegetables, but we also want to make sure that our customers do not get bored. My wife, who hated vegetables and was not good at cooking, was rewarded with the pleasure of sowing seeds and harvesting them as seedlings, and hearing from customers saying, "I hate vegetables, but the vegetables here are delicious". And it seems. My wife obtained a vegetable sommelier qualification three years ago and is studying to tell customers about the appeal, functionality, and cooking of vegetables.
    As one image of the future, I want to be like Shiro Yamaoka of "Oishinbo( Japanese cartoon)". The goal is to study and absorb various things all over Japan, including the attitude of snuggling with farmers and the stubbornness that can never be yielded. I would be glad if I could be inspired, inspired, share my thoughts, and bring out the potential of myself and vegetables, not just from farmers, but from the great people in each field.

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Side story

ベジアートの未来を拓く
Pioneering the Future of Veg art

「西洋野菜を作っているんだから実際に現地で見たほうがいい」アグリフードEXPOで知り合った加古川の小林種苗の社長さんに背中を押されて一昨年イタリアに行き、現地のシェフと市場で買い付けや料理をし、非常に勉強になったという鈴木夫妻。

美術館や博物館好きの夫妻の究極の夢は、ファーマーズヤードの野菜をルーブル美術館に飾ること。「生だと難しいけど、調整しながら挑戦してみたい。長期間保存ができる麦や綿などのドライの素材も増やし、季節や展示期間に応じて、生とドライの二本柱でアートにチャレンジしたい」と広史さんは意気込む。

岡本太郎さんの太陽の塔に、言葉に表せないぐらいの衝撃を受けたという夫妻のもう一つの夢は岡本太郎現代芸術賞への入賞。昨年は叶わなかったが、趣向を変え、毎年応募していくという。「最近、元フローリストという農家さんも多く、野菜のアートの作り手も増えているので、差別化を図りたい」と広史さん。高い目標を設定し、クリエイターとして自分を追い込んでいる。

“I'm making Western vegetables, so I really want to see it locally” I went back to Italy one year last year with the back of Mr. Kobayashi Tanabe, the president of Kakogawa who met at Agrifood EXPO, went to Italy one year last year and bought Mrs and Mrs. Suzuki who cooked and became very studying.

The ultimate dream of museums and museum lovers is to decorate farmers' yards with vegetables in the Louvre. "I think it's difficult if it's raw, but I want to challenge while adjusting. I want to increase the dry materials such as wheat and cotton that can be stored for a long time, and challenge the art with two pillars of raw and dry depending on the season and the exhibition period." Mr. Hiroshi is enthusiasm.

Another dream of the couple that they received a shock that they can not express in words in Taro Okamoto's tower of the sun is a prize for Taro Okamoto Contemporary Art Award. Although I did not get up last year, I will change my mind and apply every year. "We recently want to differentiate ourselves because there are many farmers who are former florists, and the number of producers of vegetable art is increasing," he said. Set high goals and drive yourself as a creator.


Information

ファーマーズヤード Farmer’s Yard
所在地:兵庫県姫路市夢前町寺
人 数:2名
主な生産物:四季400種類のミニ野菜
Adress: Yumesakicyo Himeji City Hyogo Prefecture
Numbers of person: 2
Main products: 400 kinds of mini vegetables in four seasons

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環境を考えた自然農法を広め、本物の農業と作物本来のおいしさを継承したい。

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桃太郎の国、岡山県総社市で高品質で高栄養価のにんじんを栽培する。収量と同時に糖度や姿形などの品質向上と多収穫を目指す。

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