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厳しく豊かな自然環境で 穏やかに命を育む 
Nurture lives gently in a harshly rich natural environment

村田博美  (卵ラン農場ムラタ代表)
Hiroyoshi Murata ( Ran ran farm Murata representative)

  • 青年海外協力隊員から農家へ

     養鶏を始めたのはもう30年くらい前です。何年か勤めた後、食糧増産が急務だった独立後のバングラデシュに青年海外協力隊の農業支援隊員として行きました。農業をやりたいという思いで日本に戻り、ニュージーランドや南太平洋から野菜を入れる仕事にまず携わったんです。ちょうどバブルの頃で食の安全に関心が高まりつつあり、外国産と競合しない有機野菜を作ろうと思いました。
     たまたま土地を貸してくれた余市で有機野菜を一生懸命作ったけれど、思うように売れません。近所で養鶏をやっている人に出会ったのは35歳くらいのときです。有機野菜のために作っていたぼかし肥料と彼の鶏の餌の材料がほとんど同じで驚きました。鶏を飼育して卵をとり、鶏糞で有機野菜を作る循環型を目指しましたが、どっちつかずの中途半端ではうまくいかないと気づきました。
     農業者として一生やっていくには最低800から千羽は鶏がいないと生活が成り立ちません。鶏のことを何も知らなかったので、自然卵養鶏会で平飼い養鶏の先駆者から教えてもらいながら鶏一本に集中し、最初から千羽でスタートしました。

    生まれたてのひよこを大切に育てる

      隣町の孵卵場で午前中に生まれたひよこを午後に取りに行き、育てています。昔は誰でも生まれてすぐ引き取りましたが、いまはいろいろな成長段階のひよこを専門業者が扱っていて、値段は高くてもあと1週間か10日で卵を産む鶏を買うという話を最近はよく聞くようになりました。僕らは将来的にも一切薬を使いませんから、工夫をしながら丈夫なひよこに育てていかないといけません。
     ヨーロッパで品種改良されたボリスブラウンという鶏で、羽毛が赤いのはメス、黄色いひよこはオスで白くなります。雛は普通、35〜39度くらいの温度で管理し、生育に従って徐々に温度を下げなさいと本には書いてありますが、うちでは温度計を見たことがありません。鋸屑と米ぬかの自然発酵の床暖を準備して、穏やかにひよこを守ります。少し大きくなったら、固まって圧死しないようすのこを下に敷きます。鶏たちは最初はいやかもしれませんが、仕方なく乗るうちに癖がつきます。
     密飼いは湿気も出て病気の元です。鶏舎の中は、鶏たちがストレスをためずにのびのびと動き回れるよう、一坪当たり10~12羽くらいの薄飼いで開放しています。乾燥させれば臭いもありません。走り回ったら内臓も足も丈夫になるでしょう。そうやって育てて初めて薬を使わなくてもいいような鶏になります。生き残るには試練も必要です。

    鶏舎の床を清潔に保つ工夫

     北海道で平飼い養鶏をする多くは小麦を餌にして、ポストハーベストで薬を使う輸入とうもろこしを使いません。地元の飼料米も手に入ります。着色料を使わないから卵の色は薄い。おいしくするための餌配合を自分なりに工夫するので安全で、食べたときの甘さなど味が全然違うといわれます。
     鶏の病気を防ぐには乾燥した状態で育てる必要があるので、藁を敷いています。よい状態をキープするために朝夕、麦をばら撒きます。鶏が麦を探して足で藁床をかき回すから、足回りも床もフンでべたつかず、床がドライになります。足の汚れをきれいにして巣箱に上がっていきますから、卵も汚れません。卵の表面には雑菌が入らないように保護膜がついていて、それを洗って落としてしまうと日持ちが悪くなります。だから、卵をできるだけ汚さずに産卵させることが理想なのです。
     秋を迎える頃に産卵デビューし、1日に1400個ぐらい産みます。3〜6月は鶏にとって条件がいいから大量に産みますが、北海道といえども夏は気温が高くなり、落ちてきます。年間を通して卵の数を一定に保っておくよう心がけています。  

    野菜ではなく鶏を選んで

     札幌近郊の大規模な平飼い養鶏ですから、札幌の有名ホテルやマスコミに影響力のあるシェフがうちの卵を使ってくださった関係で、営業に苦労したことはありません。2008年の北海道洞爺湖サミットの食材にと紹介もしてくださいました。
     新規就農で30年、振り返ってみるといくらかでも鶏を置いていれば残っていけると感じます。僕自身も最初は有機野菜をやってみたけど、北海道は何か月か畑が動かない時期があり、1年分を稼ぐのに苦労します。鶏は日々のお金はそんなに大きくありませんが、1年中動きます。ただし、1年365日、鶏たちの健康管理に気を遣い、病気を予防し、よりよい環境づくりに気が抜けません。
     ここまでなんとかやってこれたのは、嫁さんのおかげです。ひよこを育てるのは彼女の担当で、僕は卵を集める仕事という風に分業しています。雛が元気にちゃんと育ってこそ、しっかりした卵ができます。時間を惜しまずに、ひよこの世話をすることは、基本中の基本です。僕たちは薬を使わないから、毎日が大変です。手を抜いても鶏は育ちます。好きじゃないと、ここまでこだわれません。やり続けるのは困難だけど大事なことです。

  • From Japan Overseas Cooperation Volunteers to farmers

    I started chicken farming about 30 years ago. After working for several years, I went to Bangladesh after independence, where increasing food production was urgently needed, as a member of the Japan Overseas Cooperation Volunteer (COJ). I returned to Japan with the desire to do agriculture, and I was first involved in putting vegetables from New Zealand and the South Pacific. At the time of the bubble, interest in food safety was growing, and I decided to make organic vegetables that would not compete with foreign products.
    I made organic vegetables hard in Yoichi, who happened to rent my land, but it didn't sell as expected. I met a chicken farmer in my neighborhood when I was about 35 years old. I was surprised that the ingredients in his chicken feed were almost the same as the blur fertilizer he was making for organic vegetables. We raised chickens, picked eggs, and aimed at a recycling type of making organic vegetables with chicken dung, but realized that it would not work in the middle of the way.
    To live as a farmer for a lifetime, at least 800 to a thousand birds will not be able to live without chickens. I didn't know anything about chickens, so at the Natural Egg Poultry Association, I started focusing on one chicken while being taught by the pioneers of flat breeding, and started with a thousand chickens from the beginning.

    Raising a newborn chick with care

      I go to a hatchery in the neighboring town to pick up chicks born in the morning in the afternoon and raise them. In the past, everyone was born and picked up immediately, but nowadays, specialists deal with chicks of various growth stages, and recently they talk about buying eggs that lay eggs in a week or 10 days even if the price is high. Began to listen often. We will never use any medicine in the future, so we need to be creative and grow up into strong chicks.
    Boris brown chicken breeding in Europe. The feathers are red, female and yellow chick are male and white. The book says that chicks are usually maintained at a temperature of about 35 to 39 degrees, and gradually lower the temperature as they grow, but I have never seen a thermometer at home. Prepare the floor warm of sawdust and rice bran with natural fermentation and gently protect the chick. When it gets a little bigger, lay it down below to prevent it from squeezing. The chickens may be disagreeable at first, but they become habitual as they ride.
    Poaching is also a source of sickness due to moisture. Inside the poultry house, the hens are open with about 10 to 12 birds per tsubo, so that they can move around without stress. No odor if dried. As you run around, your guts and feet will be strong. Only after raising it does it become a chicken that does not require medicine. Survival also requires trials.

    A device to keep the floor of the poultry house clean

    In Hokkaido, we usually feed on wheat and do not use imported corn, which uses medicine in post-harvest. You can also get local feed rice. The color of the egg is light because it does not use coloring. It is safe because it devises a bait formulation to make it delicious, and it is said that the taste such as sweetness when eating is completely different.
    To prevent chicken diseases, we need to grow them in a dry state, so we put a cocoon. Barley is sprinkled in the morning and evening to keep it in good condition. Because the chicken searches for wheat and stirs the floor with the feet, the floor and the floor can not be sticky and the floor becomes dry. As we clean dirt of foot and go up to hives, egg does not become dirty, too. A protective film is attached to the surface of the egg so that bacteria do not enter, and if it is washed and dropped, the shelf life will deteriorate. Therefore, it is ideal to lay eggs as dirty as possible.
    When it reaches autumn, it makes egg laying debut and produces about 1,400 per day. The condition is good for chickens from March to June, but they are produced in large quantities, but even in Hokkaido, the temperature rises and falls in summer. I try to keep the number of eggs constant throughout the year.

    Pick Poultry farming instead of vegetables farming

    As it is a large-scale, flat-farmed chicken farming in the suburbs of Sapporo, I have never had a hard time in sales because the influential chefs of famous hotels and media in Sapporo used my eggs. Please introduce the ingredients for the 2008 Hokkaido Lake Biwa Summit.
    Looking back for 30 years in new farming, I feel that some chickens can be left if I put some. I also tried organic vegetables at first, but Hokkaido has a period when the field does not move for months or so, and it has a hard time earning a year. Chickens don't have much money every day, but they move all year round. However, we pay attention to the health management of chickens, 365 days a year, prevent diseases and do not let go of creating a better environment.
    It is thanks to my wife that I have done something up to here. It is her responsibility to bring up the chick, and I divide the work like collecting eggs. Only when the chicks grow up properly can they produce firm eggs. Taking care of the chick without leaving time is the basic of the basics. We don't use medicine, so every day is hard. Chickens will grow even if you remove your hand. If you don't like it, you won't be stuck here. It is difficult but important to keep doing.

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鶏の気持ちを感じながら、愛情あふれるひよこ育てる
Raising a loving chick while feeling the chicken

村田由香里さん /Yukari Murata

 2月の200羽から始め、5月まで400羽ずつ増やします。生まれて3日ほど、腸を丈夫にするために玄米を直撒きして食べさせ、後で人工ミルクのような雛の餌を与えます。2・3月は緑がないので、雪の下から持ってきた笹の葉っぱを、春から晩秋はクローバーをあげます。毎日の緑の時間は貴重な思いやりの時間です。
成長に合わせ、箱の囲いを開いたり、止まり木を用意したり、餌箱も3段階ぐらい変えます。次第に冒険して危険な目にもあいますが、成長を見守るのが楽しいです。雛が元気に育ち、自然の摂理とはいえ順番に卵を産んでくれるのはすごいことです。
札幌で看護婦をしていた頃、長沼に山菜採りに来て、緑が広がる田舎の景色に魅せられました。養鶏会に電話をして紹介されたのが主人です。平成7年から23年、この地で雛を任されています。ただ好きだというだけで、見て覚えて感じて、経験を積み重ねてきました。大好きな鶏や犬たちと、この環境を維持できているのは主人のおかげです。

Start with 200 birds in February and increase by 400 until May. About three days after birth, I grind the brown rice straight and eat it to make the intestines strong, and then feed it with a candy like artificial milk. As there are no greens in February and March, we will give the persimmon leaf brought from under the snow and clover from spring to late fall. Every day green time is precious time of compassion.
As you grow up, you can open the box enclosure, prepare perches, and change the feeding box in about 3 stages. You will be adventurous gradually and get dangerous eyes, but it is fun to watch the growth. It is great that the chicks grow well and, in spite of nature's presence, lay eggs in order.
When I was a nurse in Sapporo, I came to Naganuma to collect wild vegetables and was fascinated by the scenery of the countryside where the green spreads. It is the master who was introduced by calling the poultry association. He has been entrusted with bribes in this area from 1995 to 23 years. Just because I like it, I have seen, remembered, felt and accumulated experiences. It is thanks to my favorite chickens and dogs and my husband that I can maintain this environment.

Outline

卵ラン農場ムラタ Ran ran farm Murata
総社農園(本社) :北海道夕張郡長沼町東11線南5番地
人員:4名
主な生産物:鶏卵
5 south of 11 Line 11 Naganuma-cho, Yubari-gun, Hokkaido
Member of Person: 4  
Main products: Chicken egg