HFJは5,000円以上のお買い物で送料無料!/ Free shipping on purchases over ¥5,000!

日本の原風景が残る里山を次世代に。吉村義彦の楽しみ
Satoyama, where the original landscape of Japan remains, is the next generation. The pleasure of Yoshihiko Yoshimura

吉村義彦(よしむら農園 代表)
Yoshihiko Yoshimura(Yoshimura farm)

  • 田んぼの生き物を守る

    いきものいっぱいの田んほの中で
    子どもがはしゃぐ田舎のながめ
    ぐるりとつながる自然といっしょに
    人も、お米も、育っています。
    若狭の空気も一緒に食べよう!

    これがよしむら農園のコンセプトで、私の名刺にも印刷しています。田んばの向こうに山や川が広がり、JR小浜線の1両電車が1時間に1本ほど通るのどかな田園風景はどこか懐かしく、自然を大切に農業を営めることに感謝しています。 国土の約7割を森林が占め、世界でも有数の緑豊かな日本。その環境に農村は貢献しています。水や空気を浄化する田んほはダムの役割を果たし、多くの生き物の命を育みます。農薬や化学肥料、除草剤を使わなければ川や海の生物も守られます。 合鴨農法や有機栽培では、微生物やミミズ、ドジョウ、カエル、鳥など、たくさんの生き物が田んほに集まり、自然の食物連鎖が行われます。ホタルが住めるこの集落の特性を利用し、多様な生き物や植物が循環と共生のなかで支え合えるような農業をすることに誇りを持っています。 有機農業はレベルが高いと思われがちですが、最もやりやすい農業ではないかと思います。一番大切なのは太陽です。太陽エネルギーと水と炭酸ガスがあれは、お米はできます。稲と相性の合う生き物の組み合わせを実現できれは、光合成という神秘的な働きを受け、稲がそれに応えてくれます。

    田舎の恵みは、みんなの宝物

    子どもたちに農業に親しんでもらうため、農業体験を受け入れています。 田舎の田んほの恵みは我々農家だけの宝物ではないと考えているからです。田舎に来ること自体が体験学習です。稲を植える作業だけにこだわらす、川にいるドジョウと遊ぶ楽しみも経験して欲しいと思います。やんちゃな子もいますが、稲刈りの秋に収穫の喜びを分かち合えは、思い出が心に刻まれます。田植えや稲刈り作業後のお食事タイムでは、野の恵み山の恵み湖の恵みを少しずつ食べてもらい、田舎の本当の良さを知ってもらえるように努力しています。 ゲストティーチャーとして学校に話をしに行ったりもします。学校の先生だけでは伝えきれないことも地元の子どもたちにきちんと伝えていかないといけないので、お呼びがかかれは私も家内も喜んでやらせてもらいます。うちの野菜を給食の食材に提供しているので、家内が給食センターに野菜の説明をしに行くこともあります。私たちの想いが伝わったことがわかるような嬉しいお礼の手紙を子どもたちからもらうこともあり、できるだけ一人ずつに返事を書くようにしています。

    スローフードで食育の大切さを伝える

    3歳か4歳の乳飲み子の時分から田んばの近くで子守をされ、農作業を手伝うというより田んばで遊んでいました。いま70歳になり、立場が逆転して田んほに遊ばれているという感じでしようか。 農協に勤めながら平成10年に有機農業を始めました。平成15年に定年を迎えて、保育士の仕事を退職した妻と、環境に優しい農業を通じて安全安心な食べ物を生産する」ことを目標にしました。「楽しく農業をし、田舎を見て遊び、料理し、おいしくいただき、楽しめる仲間を増やす」、これが行動指針です。食事は人間にとって最も大事なもの。スローフードを通じて食育の大切さを訴え、食卓と生産フィールドを結びつけるアクションを起こそうと決めました。 「身土不二」は人間の体と土地は切り離せない関係にあり、土地でとれた旬のものを食べるのが健康に良いという考え方です。地域の食材や料理方法、地産地消などを学ぶ食育はとても大切です。厚かましくても拒まれない程度に次世代に伝えていくのが私たちの年代の義務だと思います。

    有機の農業の仲間を増やしたい

    例年、1反当り7~8俵くらいとれるはずが、1/3ほどしかとれない年かいまでもあります。いつまでたっても勉強、研鑽です。同じように苦労している方の知恵を借りると、励みになります。 自分が苦労したぶん、他の人にも教えないといった心の狭い人が有機農業の仲間にはいません。自分の失敗を別の人が繰り返さないように教えてくれます。私たちの崇拝する人格のできた仲間に少しでも近づきたいという気持ちがあります。 自給自足は大事ですが、 一匹狼で仙人のように山にこもって何もかも一人で作る時代ではありません。仲間同士それぞれ得意な分野で力を発揮すれば大きな総合力になり、安定した社会が生まれると思います。お互いに安らぎとうるおいのある農業を目指せるのではないかと期待しています。有機農業研究会という組織を作り、仲間が増えています。 身体に良い食べ物と、心に良い環境を糧に夫婦で仲良く定年後の生活を楽しみ、農村の大切さを啓蒙し、将来の子どもたちに残したいと願っています。

  • Protecting rice field creatures

    In rice fields full of living things
    Countryside children play
    Together with nature connected to the whole
    People and rice are growing.
    Let's eat the air of Wakasa together!

    This is the concept of Yoshimura Farm, which is printed on my business card. Mountains and rivers spread out across the rice field, and the JR Kohama Line's one-car train runs about one hour per hour. Japan is one of the most green in the world, with forests accounting for about 70% of the country. Rural villages contribute to the environment. Rice fields that purify water and air serve as dams and nurture the lives of many creatures. If pesticides, chemical fertilizers and herbicides are not used, river and sea creatures can be protected. In the duck farming method and organic cultivation, a lot of creatures such as microorganisms, earthworms, loach, frogs and birds gather in the rice field and a natural food chain is formed. We take pride in farming so that various creatures and plants can support each other in circulation and symbiosis using the characteristics of this village where fireflies can live. Organic farming tends to be considered high-level, but I think it is the easiest farming. The most important is the sun. If you have solar energy, water and carbon dioxide, you can make rice. If we can realize a combination of creatures that are compatible with rice, the rice will respond to the mysterious work of photosynthesis.

    Countryside blessings are everyone's treasure

    We accept farming experiences so that children can become familiar with agriculture. This is because the blessings of rural rice fields are not the only treasures of our farmers. Visiting the countryside is experiential learning. I'd like you to experience the fun of playing with loaches in the river, focusing solely on planting rice. There are naughty children, but when you share the joy of harvesting in the autumn of rice harvesting, your memories will be remembered. In the meal time after rice planting and rice harvesting, we try to eat the blessings of Mountain,field,and Lake little by little and get to know the true goodness of the countryside. I also go to school as a guest teacher. I have to tell the local children what I can't tell with the school teacher alone, so I will be happy to visit with my wife. Because our vegetables are provided as ingredients for school lunches, my wife sometimes goes to the school lunch center to explain the vegetables. We sometimes get happy thank-you letters from children that can understand our thoughts, and we try to write a reply to each person as much as possible.

    Communicate the importance of food education with slow food

    From the time of a 3-year-old or 4-year-old baby child, I was littered near the rice field and played in the rice field rather than helping with farming. I am 70 years old, I am playing in rice field now too. I started organic farming in 1998 while working for an agricultural cooperative. The goal was to produce safe and secure food through eco-friendly agriculture with a wife who retired from the work of a childcare worker at the retirement age in 2003. “I enjoy farming, playing in the countryside, cooking, eating and making a lot of friends. this is the action guideline. Meals are the most important thing for humans. The appeal of the importance of food education through slow food, and I decided to take action to link the table and the production field. “Shindo-Funi”has an inseparable relationship between the human body and the land, and the idea is that eating seasonal foods taken from the land is good for your health. Food education that learns about local ingredients, cooking methods, and local production for local consumption is very important. I think that it is our duty to pass on to the next generation to the extent that it is too hard to be rejected.

    I want to increase organic farming companions.

    Normally, you should be able to get around 420-480kg per 10 ares, but there is still a year that can only take about 1/3. I study for life. Taking the wisdom of those who are struggling in the same way will be encouraged. There are no people in the organic farming group who are struggling or have a narrow mind that they don't teach others. They tells others not to repeat their mistakes. I want to get close to my worshiped personality. Self-sufficiency is important, but It's not the time to make everything by yourself. I think that if you show your strength in the field where your friends are good at each other, it will become a big comprehensive force and a stable society will be born. I hope that we can aim for peaceful and moist agriculture. An organization called “Organic Agriculture Study Group” has been created and the number of friends is increasing. We hope to enjoy healthy life and healthy life for couples, enjoy life after retirement, enlighten the importance of farming, and leave it to future children.


Another World

絵に託し子どもたちに届ける「お米の力」(吉村春子さん)

「福井のごはんを食べて強くなろう!」運動を2016年から展開している福井県。意識調査によると、福井の朝食の7割はごはんだという。 「福井県は食育でがんばっているから、全国学力テストで成績上位常連県なんですよ」と春子さん。朝食に食べた米がブドウ糖になって脳に栄養を補給し、腸を活発に動かす。腹持ちがよく、手軽にエネルギー補給もできる。そんな米の効能や朝食の大切さを、春子さんは10枚ほどの紙芝居風のパネルにまとめ、幼稚園や小学生、お母さん方に説説明し、わかりやすいと大好評だ。 田んぼの生き物がお米作りにどう関わるか、稲や生き物を色紙で表現したパネルもある。農園を食育の場として開放し、相田集落のサロンの運営を手伝いながら、お米の大切さを伝えることが春子さんのライフワークだ。「草ばっかりのうちの田んぼを見て二の足を踏んでしまい、有機農法に一歩踏み出せない人も多いかもしれませんが、もっともっと仲間を増やしたいなというのが、私のいまのいちばんの願いですね」

"The power of rice" entrusted to pictures and delivered to children (Haruko Yoshimura)

Fukui Prefecture has been promoting the “Let's get stronger by eating Fukui rice!” Campaign since 2016. According to a survey, 70% of breakfast at Fukui is rice. “Since Fukui Prefecture is doing its best in food education, it is a prefecture with the highest grades in the national academic ability test,” says Haruko. Rice eaten at breakfast turns into glucose, replenishes the brain and moves the intestines actively. Good stomach and easy energy supply. Haruko-san puts up effects of rice and the importance of breakfast in a panel of about 10 picture-story shows, explaining it to kindergartens, elementary school students, and mothers. There is also a panel that expresses rice and creatures with colored paper, how rice field creatures are involved in rice production. Haruko's life work is to open the farm as a place for food education and to convey the importance of rice while helping to run a salon in the Aida village. "Many people may give up organic farming by looking at my rice field full of grass, but my current desire is to increase the number of friends more "

Outline

よしむら農園 Yoshimura Farm
所在地:福井県若桜町
人員: 名
主な商品:米、梅(有機JAS)
Address: Wakasa-cho, Fukui Prefecture
Personnel:2 person
Main products: rice,plum (Oganic JAS)