オレンジヒルズ
【熊本県/Kumamoto】
オレンジヒルズ 松本喜一さん
Orange Hills / Kiichi Matsumoto
-
憩いのオリーブの丘と 有機JASレモン実現へ
デコポン、レモン、オリーブが三本柱
松田喜一先生という、熊本県では農業の神様といわれるぐらい有名な方がいて、その松田農場を出た父から、先生と同じ名前をいただきました。就農したのは約30年ぐらい前です。2年間、東京農業大学で学び、池袋調理師学校で講師をして、ビルメンテナンスの会社に入りました。田舎の父と母がちょうど60歳になったころ、そろそろ後を継がなきゃいけないかなと思って帰ってきました。
三代目の父まで養鶏をしていたのを私が柑橘に一本化し、規模拡大を進めました。いま圃場面積は8ヘクタールです。オリーブが2、レモンが2、デコポンが4ヘクタール。メインはデコポンですが、収穫時期が重ならないよう三本柱で考えています。9〜10月にオリーブ、10〜12月にレモンを収穫し、デコポンに移ります。レモンもオリーブも幼木をしっかり成木にするのが第一の目標です。
レモンの無農薬栽培に取り組み始めて8年目です。ここの気候は暖かく、レモンや柑橘に適しています。土は赤土でミネラルが豊富、鉄分をよく含んでいます。乾燥にも強く、保水力があります。ただ、4年前に大雪が降って、レモンの木が全部枯れました。66年生きていて、あんなに降ったのは初めてで、びっくりしました。根元から20センチぐらいのところから全部切ってやっと元に戻り、本格的に収穫したのは今年からです。40アールに150本、収量は約2トン、品種はリスボンです。品種に勝る技術なし
無農薬レモンはロスが出ます。この茶色の葉はかいよう病です。雨が降ったら、滴とともに菌が落ちて蔓延します。これを抑えるために通常は春先から薬をかけるのですが、農薬を使わないため、実にも影響します。普通なら廃棄する見栄えが悪いものをお客さんが買ってくださって助かります。
約1ヘクタールの圃場に千本ほど新たに植えたのは、かいよう病になりにくい璃の香という新品種で、酸味が少なめの食べられるレモンです。品種に勝る技術はないと昔からいわれるように、いくらがんばっても甘いレモンを作ることはできません。技術があれば何でもできるかといえば、私は無理だと思っています。品種を選ぶのが第一の基本ですから、無農薬栽培にこだわり、病気になりづらい品種を選びました。2年目で2メートル近く伸びていますので、来年から収穫できます。
防虫剤や殺菌剤、ワックスなどのポストハーベストも一切不使用ですから、安心して皮ごと食べられます。ずっと触っているとワックスで手の皮がむけるので輸入レモンにじかに触りたくないという市場の方もいます。今年、有機JAS認証の取得に向けてスタートし、3年後には完全に有機栽培にして、販売までつなげたいと思っています。安定したベースで仕事も生活も楽しく
レモン以外の柑橘は減農薬です。レモン同様、水俣市の会社が作っている有機質肥料を与えています。普通は22回まで農薬をかけていいところ、半量に減らしているので申請すれば特別栽培です。
基本的に全部農薬をかけたくないのですが、デコポンは贈答用として見た目を重視する消費者の方もいらっしゃいます。先駆者も教科書もない状況で、五里霧中でデコポンの無農薬栽培にチャレンジしたこともあるのですが、ミカンサビダニで果皮が真っ黒になって失敗してしまいました。野菜と違って1回失敗すると1年間が無駄になり、収量を元に戻すのには1年、2年とかかります。
実は父が農協の果実部長をしていたため、私が農協をやめて、喧嘩になりました。一緒に住んでいた父に「裏切り者。親子の縁を切る」と言われたのです。でも、父もやがて一緒に剪定をしてくれ、私が選んだ道をよかったと言ってくれました。
子どもたちが農家として安定した生活を送れるよう、オレンジヒルズという会社組織にしました。自分たちに安定したベースがなかったら地域の方にも貢献できません。サラリーマンのように収入と休みがちゃんとあることが基本です。日曜日はきちっと休み、8時から5時までで残業もしません。息子はサッカー、私は乗馬と、生活をエンジョイしながら仕事も楽しんでいきたい。それを見ていれば、孫たちも継ぐのではないでしょうか。グローバルな視点で地球環境を
次世代に継ぎたいのは環境問題です。林業も農業も空気を作って出しています。CO2などの温室効果ガスの排出量削減に向き合わないと、里山が減ってきてしまいます。イノシシなどの獣害も非常に多く、林業や農業が衰退すれば深刻化します。農業をしていることで土地が荒れるのを防げます。
できるだけ化学的な農薬や肥料を使わないことにより、地下水の汚染が抑えられます。薬剤は光や土で分解されるものですが、全部は分解しきれずに土に浸透し、地下水となります。それが海に流れるか、汲み上げて飲むか。オレンジヒルズでは化学合成された肥料は一切使用していません。
将来的にはオリーブの木をもっと大きくして、加工場を作ったり、搾る機械を購入したり、販売先を考えたりしたいですね。オリーブが見える丘があり、そこに寛げる場所が備えられ、小さな圃場にはオリーブを搾れる機械を置いて試食ができるなど、そういった計画を実現していきたいです。 -
live Hill for Rest and Organic JAS Lemon Realization
Dekopon, lemon and olives are three pillars
Mr. Kiichi Matsuda, a famous person in Kumamoto prefecture, is said to be the god of agriculture, and his father who left Matsuda Farm gave him the same name. I started farming about 30 years ago. For two years, I studied at Tokyo University of Agriculture, taught at Ikebukuro Culinary School and joined a building maintenance company. When my countryside father and mother were just 60 years old, I came back thinking I had to take over.
I had been raising chickens until my third father, and now I have integrated them into citrus fruits and expanded the scale. The field area is now 8 hectares. Two olives, two lemons and four hectares of Decopon. The main item is Decopon, but we consider three pillars so that the harvest time does not overlap. Harvest olives in September and October and lemons in October and December and transfer to Dekopon. The primary goal is to make young trees mature, both lemons and olives.
It's been eight years since I started working on lemon-free pesticide cultivation. The climate here is warm and suitable for lemons and citrus. The soil is red soil, rich in minerals, and contains a lot of iron. Resistant to drying and has water retention. However, heavy snow fell four years ago, and all the lemon trees died. I've been alive for 66 years and it's my first time to fall so much. I cut everything from about 20 cm from the root and finally returned to the original place and harvested in earnest from this year. 150 are for 40 ares, the yield is about 2 tons, and the variety is Lisbon.No technology better than varieties
Pesticide-free lemon loses. These brown leaves are sick. When it rains, the bacteria fall along with the drops and spread. To prevent this, medicine is usually applied from early spring, but since pesticides are not used, it actually has an effect. The customer buys something that looks bad and would otherwise be discarded.
Around 1 hectare have been newly planted in a field of about 1 hectare of edible lemon, which is a new varieties of liquor, which is less susceptible to canker disease. As it has always been said that there is no technology better than varieties, no matter how much you try, you cannot make a sweet lemon. I can't do anything with technology. The first basic is to select varieties, so we chose pesticide-free cultivation and selected varieties that are less likely to get sick. In the second year it grows almost 2 meters, so you can harvest it next year.
Since no post-harvest such as insect repellents, fungicides, and waxes are used, you can eat the whole skin with confidence. Some markets do not want to touch imported lemons directly because their hands are peeled off with wax if they keep touching them. This year, we started to acquire organic JAS certification, and after three years we want to make it completely organic and connect it to sales.Work and life are fun with a stable base
Citrus fruits other than lemon are reduced pesticides. Like lemons, we supply organic fertilizer made by a Minamata city company. Usually, you can apply pesticides up to 22 times, but since it is reduced to half, it is a special cultivation if you apply.
Basically, I don't want to apply all pesticides, but some Dekopon consumers value their appearance as gifts. In the absence of pioneers and textbooks, I tried to grow Dekopon without pesticides in Gori fog, but I failed because the pericarp became black with the citrus red mite. Unlike vegetables, a single failure wastes a year, and it takes a year or two to restore the yield.。
Actually, my father was the fruit manager of the agricultural cooperative, so I stopped the cooperative and got into a fight. My father, who lived with me, said, "I am a traitor. But my father eventually pruned together and told me I was glad I chose the path.
We have created a company called Orange Hills to help children live a stable life as a farmer. If we do not have a stable base, we cannot contribute to the community. Basically, there is income and vacation like a salaryman. Closed on Sundays, from 8:00 to 5:00, with no overtime. My son is soccer, and I want to enjoy riding while enjoying my life. If you look at it, the grandchildren may inherit.Global environment from a global perspective
What we want to pass on to the next generation is environmental issues. Both forestry and agriculture produce air. If we do not reduce greenhouse gas emissions such as CO2, satoyama will decrease. The damage of wild boars and other animals is extremely high, and it becomes more serious when forestry and agriculture decline. Agriculture can prevent land from becoming rough.
By using as little chemical pesticides and fertilizers as possible, groundwater pollution is reduced. Chemicals are decomposed by light and soil, but all of them cannot penetrate and penetrate the soil to become groundwater. Whether it flows into the sea or is pumped and drunk. Orange Hills does not use any chemically synthesized fertilizers.
In the future, I would like to make the olive trees even bigger, build a processing plant, buy machines to squeeze, and think about where to sell them. There is a hill where you can see the olives, there is a place to relax, and in a small field you can put a machine that squeezes olives and try out such a plan.
オレンジヒルズの商品はこちらから / Click here for Halka Farm
Side story
5年後、10年後を見据え、苗木の成長を楽しみに(五代目松本礼美さん)
Looking forward to the growth of the seedlings, looking forward to 5 and 10 years from now (Reibi Matsumoto, 5th generation)
8年前、二十歳の時に就農しました。小学生まではサッカー選手になりたかったけど、その後は農業しなさいといわれなくてもやりたかったから、父さんがすごいんじゃないでしょうか。
高校はサッカーも強くて農業も学べたので、熊本農業高校に行き、卒業後に茨城県つくば市の果樹研究所に行きました。母が倒れてしまい、2年のところを1年で戻り、和歌山の観音山フルーツガーデンで1年間研修しました。ネット注文主体で、うちと同じ広さで10倍売り上げていたので勉強になりました。
レモンは4年前の大雪で一度は枯れてしまったけど、奇跡的に復活し、収穫できるようになりました。加工にも使えるし、増やしたい。有機JASレモンの価値をわかってくれる人がいっぱいいると思うので、大変でもがんばってやっていきたいです。 みかん農家の僕と他の野菜農家と連携して水俣の物を売りに行ったりもしたいですね。相談したり切磋琢磨したりできる同世代が周りにいれば、もっとやりがいがあるのになと思います。
I started farming eight years ago when I was 20 years old. I wanted to be a soccer player until elementary school, but after that I wanted to do it even if I didn't say that I wanted to farm, so my dad would be great.
I went to Kumamoto Agricultural High School after graduating from school because I was strong in soccer and learned agriculture, and went to the Fruit Tree Research Institute in Tsukuba, Ibaraki Prefecture. My mother collapsed, and I returned from two years in one year and trained at Kannonyama Fruit Garden in Wakayama for one year. I studied online because it was mainly online ordering, and it sold 10 times in the same size as our farm.
Lemons have died once in heavy snow four years ago, but they have miraculously revived and can now be harvested. It can be used for processing and I want to increase it. I think there are a lot of people who understand the value of organic JAS lemon, so I want to do my best even hard. I would also like to go to Minamata to sell things in collaboration with me, a tangerine farmer, and other vegetable farmers. I think it would be more rewarding if there were people around the same generation who could talk and work hard together.
Information
オレンジヒルズ | Orange Hills |
所在地:熊本県水俣市江添 人員:5名 主な商品:デコポン、レモン、オリーブ |
Address: Ezoe, Minamata City, Kumamoto Prefecture Personnel: 5person Main products: Decopon, lemon, olive |